لپ تاپ ها یکی از بلاهای جانسوز در زمینه ارتقاء هستند؛ اولا که باید قید ارتقاء کارت گرافیک و پردازنده (CPU و GPU) را تقریبا در تمامی مدل ها زده و از سوی دیگر داستان ارتقاء آنها با محدودیت های بسیاری همراه است. از باز کردن کابینت و بدنه گرفته تا پیدا کردن نهایت سخت افزاری که توسط مادربرد و تراشه های داخلی آنها پشتیبانی می شود، خود یک داستان بزرگ و پیچیده به نظر می رسد. در این مطلب به صورت شفاف و ساده، به یکی از مهمترین پرسش های شما در زمینه ارتقاء نوت بوک ها پاسخ خواهیم داد. با “سخت افزار” همراه باشید.
چه چیزی را می توانیم ارتقاء دهیم؟
عمدتا 2 سخت افزار اصلی را در لپ تاپ ها می توان ارتقاء داد:
1- حافظه ذخیره سازی اصلی شامل SSD یا HDD
2- حافظه رم (RAM)
در صورتی که بودجه لازم برای ارتقاء یک لپ تاپ از هر 2 وجه بالا دارید، توصیه ما به شما ارتقاء هر دوی این قسمت است. اما در صورتی که به دلیل گرانی سخت افزار و یا ارزش نوت بوک در ارتقاء، تنها امکان ارتقاء یکی از این بخش ها را دارید، در ادامه به این پرسش مهم پاسخ خواهیم داد که ارتقاء کدام بخش بیشتر به نفع شما خواهد بود.
حافظه رم یا جایگزین کردن یک SSD با هارددیسک های قدیمی؟
درایو های SSD حتی در مدل های ساده یعنی SATA نیز بین 3 الی 4 برابر سریعتر از یک هارد دیسک خواهند بود. وظیفه یک ذخیره ساز آن است که پیش از حافظه های RAM در یک مدار کامپیوتری قرار گرفته و اطلاعات را برای پردازش ابتدا به ماژول های رم و سپس به CPU منتقل سازند. در این میان باید بدانید که افزایش پرفورمنس در کدام بخش بیشتر به کار ما خواهد آمد.
لپ تاپ های جدید عمدتا با یک درایو SSD از انواع M.2 یا SATA III 2.5 همراه هستند؛ اما در صورتی که نوت بوک شما فاقد این درایوهای جذاب و دوست داشتنی بود، باید ارتقاء این قسمت را مد نظر قرار دهید. در هر صورت با ارتقاء هر یک از آنها، سرعت و پرفورمنس لپ تاپ شما به صورت چشمگیری افزایش خواهد یافت.
من یک گیمر هستم، کدام را ارتقاء دهم؟
اگر لپ تاپ شما از نظر پردازش های گرافیکی (کارت گرافیک) و پردازنده (CPU) امکان اجرای بازی ها را داشته و تنها در حوزه حافظه های سیستم در گلوگاه قرار دارد، باید ارتقاء حافظه های RAM را مد نظر قرار دهید. برای این منظور به سایت سازنده لپ تاپ مراجعه کرده و از حداکثر ظرفیت و فرکانس ماژول های قابل پشتیبانی توسط مادربرد لپ تاپ اطمینان حاصل نمایید.
در صورتی که از کیت های 2 کانال استفاده نمایید، پرفورمنس بهتری را دریافت خواهید کرد. در اهداف بازی ارتقاء حافظه رم بر حافظه ذخیره سازی ارجحیت دارد. هر چند که در بازی تمامی سخت افزارها مهم بوده اما در مورد بودجه های محدود چاره ای نیست.
کاربردهای اداری، آفیس و پردازش های روزمره
در صورتی که نه گیمر هستید و نه به کارهای مهندسی مشغول باشید، شما می مانید و یک سری از کاربردهای روزمره نظیر وب گردی، شبکه های اجتماعی، آفیس و کارهای روزانه مولتی مدیا. برای این منظور یک درایو SSD بهتر از یک حافظه RAM پر و پیمان برای شما خواهد بود. فراخوانی دیتاهای مورد نیاز از روی SSD با سرعت بالاتری انجام شده و سیستم عامل شما در زمان به مراتب کمتری آماده استفاده خواهد شد. در نتیجه برای چنین کاربردهای ساده ای، ارتقاء حافظه ذخیره سازی شما را پیشنهاد می کنیم.
مهندسی، طراحی، فتوشاپ و رندرینگ
طراحی های 3D، برنامه هایی نظیر 3D Max، موتورهای رندر از جمله V-Ray و مواردی از این دست، برنامه های طراحی تصاویر مانند فتوشاپ در صورتی که به صورت حرفه ای مورد استفاده قرار گیرند، در ابتدا نیازمند حافظه های رم با سرعت و ظرفیت بالا هستند. برنامه هایی نظیر رندرینگ های 3D Max، به صورت مداوم دیتاهای سنگین را از ذخیره ساز فراخوانی کرده و آنها را در حافظه رم بارگذاری می کنند؛ این اطلاعات به سرعت در حال جا به جایی هستند و حافظه کش پردازنده نیز آنها را دسته بندی می کند.
در صورت ضعف و کمبود حافظه رم، به ناچار به ذخیره ساز رجوع می شود که حتی اگر ذخیره ساز شما یک درایو SSD باشد نیز به مراتب کند تر از یک RAM عمل خواهد کرد. حافظه های رم پس از حافظه های Cache، سریعترین حافظه در دنیای سخت افزار هستند. پس در صورت استفاده از برنامه های بالا، اولویت ارتقاء با حافظه های رم خواهد بود.
پرسش دوم: با ظرفیت پایین SSDها چه کنیم؟
در موارد بالا به مهمترین پارامترهای کاربری و ارتقاء اشاره کردیم که در صورتی که کاربردهای شما در بین موارد بالا نبود، می توانید با مطرح کردن آن در بخش نظرات، پاسخ آن را دریافت نمایید. اما در اینجا این پاسخ قدیمی به وجود می آید که درایو های SSD به مراتب گران از حافظه های HDD بوده و این تعویض، احتمالا فضای کمتری را در اختیار شما قرار خواهد داد.
این در صورتی است که لپ تاپ شما فاقد درگاه M.2 بوده و شما ناچار به استفاده از یک SSD نوع 2.5 اینچی به جای هارد دیسک خود باشید. در این صورت می توانید با خارج کردن درایو ODD یا همان DVD-ROM/RW ها و جایگزین کردن آنها با یک آداپتور Caddy همچنان از هارد دیسک خود در کنار SSD استفاده نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید