در دنیای کامپیوتر برای ذخیره سازی اطلاعات کلا دو دسته هارد داریم که شامل هارد اینترنال (هارد لپ تاپ و کلمپیوتر و حتی ps4 ) و در مقابل آن هارد اکسترنال (خارجی و قابل حمل) وجود دارد.
انواع هارد های SSD و HDD
هارد های حالت جامد (Solid State Drive) یا به اختصار SSD نسل جدید حافظه های ذخیره سازی اطلاعات می باشند. این حافظه ها درون خود از هیچ قسمت چرخانی برای برای ذخیره سازی استفاده نمی کنند. و تفاوت اصلی آنها با هارد های دیگر هم همین امر می باشد، درواقع این هارد ها مداراتی هستند که اطلاعات را با سرعت بالایی خوانده و در خودشان ذخیره می کنند. هارد های ssd در مقایسه با هارد های hdd سرعت بالاتر و مقاوم در برابر لغزش و ضربه می باشند. علاوه بر این موارد از صدای کمتری در حین کار برخوردارند. اس اس دی ها از تراشه های نیمه هادی برای دسترسی به حافظه برای خواندن و نوشتن استفاده می کنند.
در مقابل هارد های HDD (هارد دیسک سنتی) قرار دارند که اطلاعات را بر روی صفحاتی چرخان قرار می دهند. و هر زمان هر دیتایی را که لازم داشته باشیم سر سوزنی هارد به آنجا رفته و داده ها را می خواند. و دلیل برتری هاردهای ssd نسبت به هارد های hdd هم در نوع خواندن است که نیازی به واسطه دیسک های چرخان نیست.
تفاوت ظاهری هارد SSD و HDD
اگر شما از هارد SSD در سیستم خود استفاده کنید قطعا از مزیت های زیر برخوردار می شوید
1- سرعت باز شدن و خواندن داده هایتان از فایل ها افزایش پیدا می کند.
2- باعث افزایش سرعت copy و paste کردن فایل هایتان می شود.
3- سرعت بالا آمدن و بوت شدن سیستمتان بالا می رود.
4- نرم افزار ها و به طور کلی سرعت سیستمتان بالاتر می رود.
تفاوت های SSD و HDD از چندین جهت در زیر بیان شده
فضای ذخیره سازی و مصرف انرژی
با توجه به اینکه برای افزایش میزان حجم در هارد های hdd باید تعداد صفحات ذخیره سازی زیاد شوند و این امر باعث بزرگتر شدن اندازه ی هارد می شود و در نتیجه گرمای تولید شده در فضای داخلی هارد افزایش پیدا می کند. در حالی که در هارد های ssd اینطور نیست و مشکلی پیش نمی آید. و توان مصرفی در هارد های hdd نسبت به ssd بیشتر است.
تفاوت در باز نویسی فایل
در هارد های hdd به هنگام بازنویسی فایل ها ، فایلها در همان جای قبلی کپی می شوند که اگر خطایی رخ دهد باعث از بین رفتن تمامی داده ها می شود. در صورتی که در هارد های ssd فایل ها در یک موقعیت جدید کپی و سپس فایل های قدیمی پاک می شوند.که در این صورت احتمال از بین رفتن داده ها کمتر می شود.
عدم بازیابی اطلاعات در ssd
اگر به هر دلیلی هارد ssd شما از کار بیفتد و خراب شود امکان بازیابی اطلاعات وجود ندارد در صورتی که در هارد های hdd در اغلب موارد امکان بازیابی اطلاعات وجود دارد. و نکته دیگر اینکه هارد های ssd از نظر ظرفیت ، توانایی رقابت با هارد های hdd را ندارند.
سرعت SSD و HDD
هارد های hdd به دلیل اینکه به صورت مکانیکی توسط صفحه های چرخان باید داده ها را بخوانند و بازیابی کنند در نتیجه این عملیات مکانیکی باعث به وجود آمدن تاخیر در خواندن داده ها می شود. که باعث افت سرعت در عمل هارد های hdd می شود. در حالی که در هارد های ssd هیچگونه حرکت مکانیکی وجود ندارد که این امر باعث سرعت بیشتر هارد های ssd نسبت به hdd می شود.
هارد sas
این نوع هارد ها یکی از جدیدترین و بهترین ابزار برای ذخیره سازی در سرور ها می باشد. سرعت این هارد دیسک ها در مقایسه با هارد های sata بیشتر است و علاوه بر آن ظرفیت آنها از هارد های ssd هم بیشتر است. در حالی که سرعت انتقال اطلاعات در آنها به بیش از 12 گیگابیت در ثانیه رسیده است.
انواع هارد sas بر اساس مصارف گوناگون
1- هارد sas اقتصادی
از این مدل هارد دیسک ها در موارد غیر حیاتی و با بارگیری کم و سرعت پایین استفاده می شود. به خاطر همین قیمت آنها در مقایسه با بقیه هارد ها پایین تر می باشد.
2- هارد sas تجاری
دارای ظرفیت کمتری نسبت به مدل های قبلی بوده و به دلیل کارایی مناسب و عملکرد قابل اطمینان و سرعت بالاتر نسبت به هارد های sata از نظر قیمت هم گران تر می باشد. استفاده انها در سرور های کاربردی می باشد.
3- هارد sas تجاری حرفه ای
در سرور هایی که سرعت حداکثری با میزان دور حدود 15000 هزار دور در دقیقه و عملکرد فوق العاده مدنظر باشد از این نوع هارد ها استفاده می شود.
نمونه هارد sas
نکته ای که بایدبه آن توجه داشت این است که بایستی بر اساس نوع سرور انتخابی خود، از هارد مخصوص با نسل آن سرور استفاده کرد.
سه مدل سرور داریم :
1- سرور hp
در این سرور ها باید از هارد های پیشنهادی شرکت اچ پی باشد، یا در صورت استفاده از هارد هایی متفرقه باید از نسل 6 به بعد باشد. سرور های اچ پی در ایران معمولا به صورت کارکرده و استوک موجود می باشند. که امروزه با توجه به استخراج رمز ارزهای دیجیتال از این مدل سرور ها در استخراج ارز هایی مانند چیا کاربرد استفاده می کنند.
مشاهده تمامی سرور ها ی اچ پی
2- سرور dell
در این سرور ها هم باید از هارد های پیشنهادی خود Dell باشد یا در صورت استفاده از هارد هایی متفرقه باید از نسل 10 به بعد استفاده کنیم.
3- سرور ibm
در این سرور ها باید از هارد های پیشنهادی خود شرکت یا در صورت استفاده از هارد های متفرقه باید از نسل 2به بعد باشد.
توجه : هارد هایی مثل هارد وسترن دیجیتال و توشیبا و سیگیت و غیره هارد های متفرقه تلقی می شوند.
تفاوت هارد sas و sata
سرعت هارد های sas از 10000 هزار دور در دقیقه شروع می شود و تا 15000 هزار دور بر دقیقه نیز هارد sas وجود دارد، در صورتی که برای بهترین هارد ساتا sata این مقدار برابر 7200 دور بر دقیقه است. تفاوت دیگر در ظرفیت است که در هارد های sas تا 900 گیگابایت و 1 تررابایت دیده می شود ولی در هارد های sata تا ظرفیت های خیلی بالاتر نیز یافت می شود. از لحاظ مصرف برق هم هارد های ساتا دو برابر هارد های sas برق مصرف می کنند. مدت زمان عملیاتی برای هارد های sas تا دو برابر هاردهای معمولی می باشد. تفاوت دیگر در نحوه ی استفاده است که هاردهای ساتا کاربری عمومی دارند ولی هارد های sas در سرور ها کاربرد دارند.
SATA 3 و NVMe
انواع متعددی از حافظههای اس اس دی در بازار وجود دارد که SATA 3 و NVMe از معروف ترین آنها می باشند. این درایوها از تراشه های آرایهای مشابه نیمههادی بهره میبرند اما از نظر ظرفیت و توانایی با هم تفاوت هایی دارند. همه ی سیستم های کامپیوتری چه کیس و چه لپ تاپ از دو نوع رابط اتصال برای ارتباط حافظه ذخیرهسازی با قطعات دیگر استفاده می کنند. یکی رابط SATA 3 و دیگری رابط NVMe.
رابط SATA ارزانترین رابط برای هارد های SSD محسوب میشود. سرعت انتقال در این رابط ها تا حداکثر به ۶ گیگابیت برثانیه میرسد. ازطرفی SATA محدودیتهای مقیاسپذیری هم دارد و در کاربردهای سروری با محدودیت استفاده از 6 دستگاه که مناسب این نوع استفاده ها نمی باشد.
در مقابل رابط sata پروتکل NVMe قرار دارد که به جهت بهبود رابط درایو های ssd طراحی و ساخته شده است. دراتصال NVMe از درگاه PCI-E برای اتصال استفاده شده است و درنتیجه اطلاعات بهصورت مستقیم و بدون واسطه به مادربرد منتقل میشود. و در این حال نیروی برق خود را به صورت مستقیم از مادربرد تامیین می کند. که از این جهت اتصال nvme اتصال سریع تری را بین ssd و مادربرد برقرار می کند.
خطوط PCI-E، یک رابط یا مسیر استاندارد برای اتصال سخت افزار های جانبی به مادربرد هستند. در تعداد این مسیرها، محدودیتهایی وجود دارد و پورتها و درگاههای متنوع، خطوط متنوعی دراختیار دارند. در مادربردهای مرسوم جدید بسته به نوع قطعهای که قرار است به آن متصل شود شاهد درگاههایی مانند PCIe x1 و PCIe x4 و PCIe x8 و PCIe x16 هستیم. که برای مثال PCI Express 4.0 دارای پهنای باند است 1969 مگابایت در ثانیه در هر لاین می باشد. برای درک بهتر این موضوع درگاه sata را همانند یک خیابانی در نظر بگیرید که تعداد کمی خودرو در آن واحد می توانند ازآن عبور کنند، این در حالی است که رابط PCIE را همانند آزاد راهی با پهنای باندی فوق العاده برای عبور و مرور خودرو ها می باشد.
نکته : سرعت خواندن/نوشتن در هارد های معمولی با دیسک چرخان معمولا بین 100 تا ۱۶۰ مگابایت برثانیه می باشد. که در هاردهای ssd با رابط sata 3 سرعت خواندن و نوشتن به 550 مگابایت بر ثانیه هم می رسد. اما در هارد های ssd با رابط nvme سرعت خواندن/نوشتن تا حداکثر به ۳۵۰۰ مگابایتبرثانیه می رسد.
هارد M2
هارد های M2 یک نوعی از هارد های SSD اینترنال هستند که از نظر شکل ظاهری نازک تر به نظر می رسند. هارد های M2 با هر دو اتصال SATA و NVME یافت می شوند.
نمونه هارد M2 مبتنی بر SATA
در شکل زیر نمونه هارد SSD از نوع NVME می باشد.
برای مشاهده ی هارد های NVME بیشتر کلیک کنید.
در بالا تقریبا تمامی انواع هاردهای موجود در بازار ذکر شده، اما شما باید همواره بر اساس نیاز خود هارد مناسب را تهیه فرمایید. اگر به دنبال ارتقای حافظه ذخیره سازی سیستم شخصی هستید هر دو پروتکل SATA 3 و NVMe سرعت سیستم شما را بهبود می بخشند، و شما را از خرید هارد های NVMe که از رده ی قیمتی بالاتری برخوردارند بی نیاز می کند.
درایو های NVMe برای انتقال دادن فایل هایی با حجم بالا و سرعت بالا مناسب می باشد، که اگر چنین نیازی ندارید همان هارد های SATA3 برای شما مقرون به صرفه تر است.
امروزه هارد های NVMe بهترین گزینه در استخراج رمز ارز هایی همانند استخراج ارز چیا که در هنگام پلات سازی زمان زیادی را از کاربرانش می گیرد مناسب می باشد، زیرا عملیات پلات سازی تا 2/3 کاهش می یابد. و بعد از اینکه عملیات ساختن پلات تمام شد سپس از هارد هایی HDD مانند هاردهای وسترن دیجیتال می توانید بهره بگیرید.
همچنین اگر شما دارای یک سرور شخصی در خانه یا محل کار هستید و در نظر دارید هارد سرور خود را ارتقا دهید، هارد های SAS برای این منظور طراحی و ساخته شده اند.
دیدگاه خود را بنویسید