استوک، دست دوم، صنعتی، استوک اروپایی، ریفر؛ اینها تنها چند نمونه از اسمهایی است که وارد کنندگان و فروشندگان بر روی لپ تاپ و قطعات کامپیوتر غیر نو (کارکرده) میگذارند. اما قطعات استوک چیست و چه معایبی دارند؟ این نوشتار را بخوانید تا سرتان کلاه نرود.
قطعات استوک به چه معنا است؟
در اصطلاح عامیانه به هر کالای غیر نو با هر شرایطی استوک (Stock) می گویند. این قطعات و محصولات (برای نمونه: لپ تاپ یا کیس) میتوانند کارکرده، تعمیری، ریفربیش یا مرجوع شده باشند. بنابراین اساساً کالای استوک نو نیست اما ممکن است شرایط ظاهری آن خوب باشد.
یک لپ تاپ یا کیس آماده استوک میتواند سالها استفاده باشد یا تنها مدت کوتاهی کار کرده باشد اما مرجوع شده باشد که حالا به عنوان استوک فروخته میشود. باید در نظر داشته باشید که اغلب قطعات کامپیوتر و لپ تاپهای استوک سالها استفاده شدهاند و پس از سرویس یا تعمیر، به عنوان کالای استوک روانه بازار شدهاند.
پس وقتی که درباره یک کالای استوک صحبت میکنیم، میتواند هر شرایطی داشته باشد اما در هر حالت یک کالای غیر نو و کارکرده است.
چرا قطعات استوک ظاهر تمیز و سالم دارند؟
در مناطقی چون اروپا، شرکتهای خصوصی و سازمانهای دولتی پس از یک بازه زمانی مشخص، ممکن است تمامی لپ تاپها و کامپیوترهای مورد استفاده خود را کنار بگذارند و نمونههای نو و جدید را جایگزین آنها کنند. همچنین بسیاری از خریداران از لپ تاپ یا کامپیوتر خود با دقت نگه داری میکنند. بنابراین یک کالای استوک میتواند ظاهر تمیز و سالم داشته باشد و قطعه استوک لزوماً به معنای ظاهر کارکرده یا مستهلک نیست.
همچنین ممکن است کالای استوک پیش از عرضه مجدد به بازار، مورد تعمیر، بازسازی و سرویس قرار بگیرند.
مزیت قطعه کامپیوتر و لپ تاپ استوک چیست؟
تنها مزیت قطعات کامپیوتر، کیس یا لپ تاپ استوک، قیمت پایین آنها است. با این حال خیلی زود ممکن است این ارزش از دست برود و اگر یک کالای نو با قیمت بالاتر خریده بودید، به نفعتان بود.
معایب قطعات کامپیوتر، لپ تاپ و کیس استوک چیست؟
برای قطعات و لپ تاپ استوک میتوان معایب بسیار زیادی را برشمرد اما آنکه برای نخریدن آن دلیل بخواهد، همین چند مورد هم زیادی است.
کارکرده بودن قطعات استوک
اولین و بزرگترین عیب کالاهای استوک، کارکرده بودن آنها است. بنابراین شانس اینکه تعمیر شده باشند، در سلامت کامل به سر نبرند و مشکلاتی داشته باشند وجود دارد. همچنین از آنجایی که کالاهای استوک ممکن است ماهها و سالها مورد استفاده قرار گرفته باشند، به پایان عمر خود نزدیک شدهاید یا دیگر همانند ماههای اول کار نمیکنند. این عیب در خصوص قطعات و کالاهایی چون پرینتر و هارد دیسک که اجزای مکانیکی دارند، چشمگیرتر است. قطعاتی چون SSD هم طول عمر کاملاً محدودی دارند و در دراز مدت مزیت قیمت پایینتر را از دست میدهند و به ضرر شما تمام میشود.
قطعات استوک میتوانند کارایی اولیه خود را از دست داشته باشند، مستهلک باشند یا خیلی زودتر از یک کالای نو خراب و دچار مشکل شوند. این واقعیت میتواند باعث شود خیلی زود ناچار شوید بیشتر از قیمت نمونه نو، برای تعمیر کالای استوک هزینه کنید. در این صورت اگر از همان ابتدا یک نمونه نو با قیمت بالاتر خریداری کرده بودید، به نفعتان بود.
گاهی نیز دیده میشود که یک کالای دیجیتال استوک به روش غیر اصولی سرویس یا تعمیر شده است که آن را یکبار مصرف کرده و دیگر امکان انجام تعمیرات بر روی آن وجود ندارد.
نداشتن خدمات پس از فروش و به روز نبودن قطعات استوک
دومین عیب قطعات و لپ تاپ استوک، نداشتن خدمات پس از فروش و پشتیبانی است. هنگامی که شما یک کالای نو را خریداری میکنید، چه گارانتی داشته باشد یا نه، برای چند سال از طرف سازنده آن پشتیبانی و آپدیت دریافت میکنید. اما قطعات استوک غالباً به تهِ خط رسیدهاند و خبری از آپدیتها، قابلیتهای نرم افزاری جدید و درایورها و وصلههای امنیتی نیست. به این ترتیب کالای استوک قابلیتها و امکانات ارزش افزوده ندارد.
فریب گارانتیهای شرکتی و ضمانت کوتاه مدت را هم نخورید که اغلب پاسخگو نیستند.
غیر قابل اعتماد بودن قطعات استوک
سومین عیب قطعات و لپ تاپ استوک، غیر قابل اعتماد بودن آنها است. شاید در ظاهر کالای استوک وضعیت ظاهری خوبی داشته باشد و سرویس شده باشد، اما در هر صورت شانس خرابی آن در کوتاه مدت بالاتر از کالای نو است. همچنین شما نمیدانید که این کالاها با استفاده از قطعات و لوازم مصرفی اصلی و نو سرویس شدهاند یا نه. گاهی هم دیده میشود که لپ تاپ و قطعات کارکرده متعلق به بازار خود ایران را به عنوان استوک اروپایی و صنعتی میفروشند.
در نظر داشته باشید روشن شدن و کارکردن یک لپ تاپ یا قطعه استوک به معنای سالم بودن آن نیست و بسیاری مواقع در استفاده طولانی مدت متوجه وجود انواع مشکلات می شوید.
قدیمی بودن قطعات استوک
چهارمین عیب لپ تاپ و قطعات استوک، قدیمی بودن آنها است. بسیاری از لپ تاپها و قطعات استوک از نظر طراحی، سخت افزار و قابلیتها به سالها قبل تعلق دارند که مطمئناً شما نمیخواهید در سال 2020 از یک لپ تاپ یا SSD متعلق به سال 2016 استفاده کنید. با این کار از پیشرفتها، بهبودها و قابلیتهای روز محروم میشوید. سرعت پایینتر قطعات استوک هم قابل چشم پوشی نیست.
قیمت لپ تاپ و قطعات استوک در ایران
در یک کشور اروپایی و بسیاری از مناطق دیگر دنیا، یک گوشی، لپ تاپ یا حتی خودرو کارکرده و استوک، بسیار ارزانتر از نمونه نو است. اما در کشور خودمان به واسطه عوامل متعدد، تلاش میشود قطعات استوک با بالاترین قیمت ممکن عرضه شوند که گاهاً بسیار نزدیک به نمونه نو است. از آنجایی که قطعات استوک اغلب بسیار قدیمی بوده و دیگر نمونه نو آنها وجود ندارد، خریدار نمیتواند به ارزش واقعی آن پی ببرد اما مطمئناً بسیار کمتر از آن چیزی است که در بازار ایران فروخته میشود.
دیدگاه خود را بنویسید